keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Hampurilaissämpylät ja lohkoperunat

Yleisön pyynnöstä (kotiväen), tehtiin tuossa muutama viikko sitten suolaista sapuskaa vihdoin. Ei nyt sillä ettei me oikeata ruokaa syötäisi, mutta harvemmin itse tekee kummempia ruokia kotona joihin todella panostaisi. Tämän aika kuitenkin koitti nyt! Omatekemät hampparit on aikalailla yleistyneet meidän viikonloppumenuihin, mutta itse en voi sietää kauppojen valmishampparisämpylöitä. Jotenkin aivan tajuttoman pahoja. Päätimpä siis kokeilla pyörräyttää omat sämpylät ja ihan tositositositosi hyviä tuli! Aivan varmasti menisi myös suoraan uunista tulleina, pienen voinokareen kanssa, namskis!



           Hampurilaissämpylät  (8kpl)


2,5dl         vettä
4rkl          maitoa
2tl             kuivahiivaa
2rkl          sokeria
8dl            vehnäjauhoja
1,5tl          suolaa
2rkl          pehmeää voita
1               muna

        Voiteluun
1              muna
(seesaminsiemeniä)

  • Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri
  • Jätä seisomaan 5 minuutiksi
  • Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon
  • Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon
  • Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi
  • Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy
  • Kelmuta taikinakulho ja kohota noin 1-2 tuntia,  kunnes se on melkein kaksinkertainen
  • Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle
  • Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä pellille
  • Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia
  • Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen
  • Voitele sämpylät munalla ja paista 10-15 minuuttia

          Lohkoperunat

n. 1 kg       perunoita 
1dl             oliiviöljyä
                   Valkosipulin kynsiä
                   Timjamia
                   Suolaa 
                   Pippuria


  • Kuumenna uuni 200 asteeseen
  • Harjaa perunat huolella ja leikkaa ne lohkoiksi
  • Huuhtele lohkot kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä
  • Kaada öljy uunivuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun uunipellille
  • Lisää perunat ja kääntele ne öljyssä 
  • Käännä perunat ylöspäin kuin veneet ja ripottele päälle suolaa ja pippuria
  • Lisää myös haluamasi verran valkosipulin kynsiä sekä timjamia
  • Paista uunissa 45 minuuttia, tai kun perunat ovat pehmeitä sisältä ja päältä kullanruskea


Aurinkoista loppuviikkoa! 


sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Wienerpitko

Sormet syyhyää kun ei pitkään aikaan ole leiponut mitään! Pitipä siis yksi kaunis vapaapäivä kokeilla wienerpitkon tekemistä pahimpaan makeanhimoon. Käytä wienertaikinaan kylmiä aineksia. Pää aina täynnä mitä hauskempia ideoita, mitä tahtoisi toteuttaa mutta millon sitä kerkeisi, tai kuka sen rahottaisi. Huaah, miten usein sitä saisi edes leipoa? On tullut kotoa jo aikalailla kommenttia, että nyt saa riittää. Pyhpah sanon minä. Minähän leivon just mitä tykkään ja millon tykkään. Mites teillä, onko tullut kotona jo stoppi vastaan?



         Wienerpitko (1 iso)



          Taikina
2½ dl           kylmää maitoa
35g               hiivaa (n. 2 rkl)
1                    muna
½ dl               sokeria
1tl                  suolaa
2tl                  kardemummaa
50g                voisulaa
7½ dl             vehnäjauhoja

           Kaavilointiin
200g               voita
           Täyte
n. 200g          paiston kestävää marmeladia
2rkl               kanelisokeria

           Voiteluun
Muna


  • Liuota hiiva kylmään maitoon
  • Lisää muna, sokeri ja mausteet sekä sulatettu, jäähdytetty rasva
  • Lisää jauhot ja sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa
  • Anna taikinan levähtää 15 minuuttia jääkaapissa
  • Kauli taikina jauhotetulla alustalla 1,5cm paksuiseksi neliöksi
  • Levitä kylmä, hieman pehmennyt rasva neliön keskelle kulmittain
  • Käännä kulmat levyn keskelle
  • Harjaa jauhot pois ja painele levyä kevyesti kaulimella
  • Kauli paketti suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taita kolminkerroin
  • Käännä pakettia 90 astetta ja kauli taas suorakaiteen
  • Toista kääntäminen ja kauliminen kolmesti
  • Anna taikinan levähtää kaulimiskertojen välillä ja lopuksi jääkaapissa n. 15 minuuttia
  • Kauli taikina 1 sentin paksuiseksi suorakaiteeksi
  • Levitä päälle marmeladia ja kanelisokeria 
  • Kääri levy rullaksi
  • Leikkaa käärön pintaan saksilla viillot,  älä leikkaa pohjaan asti
  • Käännä käärön pää siten, että kierteet ovat päällä
  • Käännä joka toinen viilto vasemmalle,  joka toinen oikealle
  • Käännä viimeinen pala ensimmäisen tapaan käärön alle, jotta kierteet tulevat esiin
  • Kohota pitkoa noin 15 minuuttia 
  • Voitele munalla ja paista 225 asteisen uunin alaosassa n. 20 minuuttia



Ihanaa kevään odotusta! 

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat


Jälleen yhtä leivonnan juhlaa, nimittäin laskiainen on täällä ja koska ei nyt pulkkamäkeen pääse täytyihän sitä laskiaispullia tehdä. Pullaa ei ole kyllä sitten lapsuuden tullut tehtyä,  korvapuusteja lähinnä. Ihan jännitti että mitenkä mahtaa pullan pyöritys onnistua.
Täytteethän jakaa mielipiteet. Joillekin se mantelimassa on ehdoton ja toisille se on taas ehdoton ei. Omiin laskiaispulliin se on aina kuulunut joten laitoin sekä hilloa että mantelimassaa pulliin.


             Laskiaiapullat (15kpl isoa)


         Taikina
5dl         maitoa
2             kananmunaa
2dl         sokeria
1rkl       kardemummaa
2tl          suolaa
2            pussia kuivahiivaa
n. 15dl   vehnäjauhoja
200g      huoneenlämpöistä voita
+1          kananmuna voiteluun

          Täyte
3dl         kermavaahtoa
               Vadelmahilloa
150g       mantelimassaa



  • Kuumenna maito hieman kättä kuumemmaksi
  • Vaahdota kananmunat,  sokeri,  suola ja kardemumma
  • Lisää joukkoon maito
  • Lisää hiiva osaan jauhoista ja lisää tämä nestemmäisiin
  • Alusta loput jauhot taikinaan taikinaan
  • Lisää pehmennyt rasva
  • Alusta taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta
  • Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia
  • Pyöritä pullat ja anna kohota liinan alla n. 20 minuuttia liinan alla ennen paistoa
  • Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi mantelilastuja tai sokeria
  • Paista 250 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia
  • Anna pullien jäähtyä
  • Halkaise pullat ja levitä puolikkaalle pullalle hilloa ja/tai kiehuvalla vesitilkalla notkistettua mantelimassaa
  • Lusikoi päälle kermavaahtoa ja nosta kansi päälle


Hyvää laskiaissunnuntaita!