perjantai 18. huhtikuuta 2014

Hedelmä Pavlova

Pavlovaa on himottanut kokeilla tehdä jo pitkään! Marengin makeus saa kaverikseen raikkaita hedelmiä, mikä olisi sen keväisempää? Ja juuri sopivasti pääsiäiseksi! Yksiltein en kuitenkaan kehdannut tätä ahmia, joten roudasin osan leivontakamoista siskoni kämpille ja yhteistuumin pyöräytettiin eka pavlovani! Voi että,  miten hyvää se olikaan.. Näitä pitäisi tehdä ainakin neljä kerralla! Pavlova kannattaa tarjoilla heti!


            Hedelmä Pavlova

4             valkuaista
2½dl       sokeria
2tl           vaniljasokeria
2tl            maissitärkkelystä

   Täyte
2dl         vispikermaa
400g      sitruunarahkaa
1tl          vaniljasokeria
1-2         kuorittua kiiviä
1            passionhedelmä
               mangoa






  • Kuumenna uuni 100 asteeseen
  • Voitele leivinpaperin päälle voilla noin 25cm halkaisijaltaan oleva ympyrä
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
  • Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaten koko ajan
  • Kun vaahto on kiiltävää, lisää vaniljasokeri ja sihtaa maissitärkkelys joukkoon
  • Sekoita
  • Lusikoi vaahto leivinpaperille, voidellun alueen päälle
  • Tee reunoista korkeammat kuin keskiosasta
  • Paista n. 1,5 tuntia tai kunnes marenki on oljenväristä ja rapeaa pinnalta
  • Anna jäähtyä
  • Vaahdota kerma ja lisää rahka sekä vaniljasokeri
  • Sekoita lusikalla varovasti
  • Lusikoi marengin päälle
  • Vuole mangosta siivuja ja asettele ne rahkan päälle
  • Lisää kiivilohkoja sekä passionhedelmän sisus 


Lämmintä pääsiäistä! 

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Lettu Lauantai

Hirveesti teki mieli jotakin makeaa, hyvää ja helppoa, joten päätin kokeilla ihan perinteistä lettu taikinaa! Aina on jotenkin menny ihan mäkeen se lettujen paisto,  mutta tänään ne onnistuivat (liekö syynä uusi, hyväkuntoinen paistinpannu?). Sopivan kokoinen taikina, sopii yksin mussutettavaksi tai vaikka kaverin kanssa. Jäi itselleni vielä iltapalaksi,  namskis. Letuissa on se hyvä puoli että niitä kyllä jaksa vetää niin paljon että ratkeaa.


       Letut

5dl     maitoa
2        munaa
2dl     vehnäjauhoja
1tl      suolaa
0,5dl  sulatettua voita

  • Sekoita maidon joukkoon munat, jauhot sekä suola
  • Vatkaa tasaiseksi
  • Sekoita voi mukaan
  • Anna turvota noin puoli tuntia ennen paistoa
  • Paista letut voissa

Kivoja lettukestejä! 



keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Popcorn Cupcakes

Tämä popcorni-idea on osunut silmään jo monestikin ja hieman eri tavalla aina toteutettuna. Hirmu hauska, eikö! Just passeli leffa-iltaan, tai ihan muuten vaan! Tarkotuksena oli tehdä näitä herkkuja jo parisen viikkoa sitten, mutta kaikki mun tarvitsemat haluamat tavarat, kuten punavalkoraidalliset muffinssikupit ja muuta, oli toisessa osoitteessa! Argh! Samaten noin pikku vaahtokarkit oli vähän hakusessa! Juuri sillon kun niitä ei mihinkään tartte, niitä on joka puolella. Mutta sitten kun niitä kaipailisi niin joutuu kissojen ja koirien kanssa etsiä niitä.. huonolla menestyksellä. Kun vihdoin ja viimein kaikki löytyi samasta osoitteesta, pääsin kokeilemaan näitä! Mufapohjanahan tässä voi käyttää ihan mitä tykkää, mutta ajattelin ottaa aika perusbasicmaun ettei tule kauheata sugaroverlodea.
Tästä reseptistä tuli just passelin verran, 6 kappaletta, näitä herkkumufia. Omat leivoskupit oli sen vertaa isommat kun "tavalliset" mufavuoat joten taikinaakin meni niihin puolet enemmän. Eipä haittaa!

           Sitruunamuffinssit (norm. 12kpl, amerikancupcakes 6kpl)

2         munaa
1½      sokeria
2rkl     sitruunamehua
2½dl  vehnäjauhoja
1tl       leivinjauhetta
2tl      vaniljasokeria
½dl    mantelijauhetta
2dl      kuohukermaa


  • Vaahdota munat ja sokeri kevyesti
  • Lisää sitruunamehu sokerivaahdon joukkoon
  • Yhdistä kuivat aineet
  • Lisää jauho-leivinjauheseosta ja kermaa vuorotellen muna-sokerivaahtoon
  • Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi
  • Paista 200 asteessa n. 15-17 minuuttia
Päädyin kiinnittämään vaahtokarkit siirapilla. Siitä sai kans jänskän sivumaun muffinsseihin, kun se niihin imeytyi ja teki oikein meheviksi! Laitoin aina noin ruokalusikallisen siirappia mufan päälle ja siitä sitten levitin lusikalla tarvittaessa.


     "Popcornit" 

Siirappia 
Minivaahtokarkkeja
(kaasupoltin, tulitikkuja tms.)

  • Kaada noin ruokalusikallinen siirappia muffinsin päälle ja levitä tarvittaessa lusikalla
  • Kiinnitä minivaahtokarkkeja aloittamalla muffinssin alareunasta 
  • Kun vaahtokarkit ovat tarpeeksi hyvin kiinnittyneet, sulata hieman niiden pintaa kaasupolttimella, tulitikuilla (työläämpää) tai muulla vastaavalla luodaksesi popcornimaisen kuvan

Ihania leffahetkiä! 




maanantai 7. huhtikuuta 2014

Sydämellinen kakku

Pitkästä aikaa piti sitä ihan "perinteistä" kakkua päästä vääntämään. Jälleen ideoita enemmän kun sitä kykyä saatika rahaa. Mutta kyllä sitä perustaidoillakin pääsee melekosen pitkälle! Erityisesti on nyt kutkuttanut kaikki sinertävä ja hentoilu söpöily joten päätin ottaa senkin aiheeksi tähän seuraavaan masterpieceeni. Jotain spessuu tässä piti myös olla ja mielessä olikin pyörinyt, että olisipa kiva tehdä normaalia korkeampi kakku! Tähän tässä sitten tähdättiinkin! Pohjaksi tein siis kaksi kertaa 20cm vaalean sienikakkupohjan. Vaniljavanukastäytteen kumppaniksi valitsin kuningatarhillon, namskis!


            Sydämellinen kakku


      Pohja (20-24cm vuoalle)
3dl         vehnäjauhoja
2tl          leivinjauhetta
4            huoneenlämpöistä munaa
2dl         sokeria
1dl         kiehuvaa vettä

  • Voitele ja korppujauhota vuoka
  • Sekoita kuivat aineet keskenään
  • Vaahdota munat ja sokeri suuressa kulhossa 
  • Sekoita kiehuva vesi pienissä erissä muna-sokerivaahdon sekaan, koko ajan sekoittaen täydellä teholla
  • Siivilöi jauhoseos pienissä erissä munavaahtoon nuolijalla sekoittaen
  • Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia (suojaa tarvittaessa foliolla jos pinta alkaa tummumaan liikaa)
  • Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen



   Täyte (3 väliin ja päälle)
6dl        kuohukermaa
3prk      vaniljavanukasta
1dl        vaniljakreemijauhetta 

Leikkasin kakuista vielä "huput" pois jotta saa mahdollisimman sileän ja tasaisen lopputuloksen. Tämän jälkeen leikkasin kakut kahteen osaan. En vieläkään uskalla leikata niitä ohkasempia kakkukerroksia.. Joskus minä vielä sen teen!
Kakun kostukkeeksi tuli vadelmamehua ja väliin laitoin kuningatarhilloa, missä oli oikeita, kokonaisia mustikoita. Jättegott! Kakun täytin ja kuorrutin vaniljavanukastäytteellä, joka pidemmän päälle ei paras vaihtoehto kakun ja massan väliin, mutta näin ihan himakakkuna tosi mukiinmenevä.
Päälle himpsautin vielä abouttiarallaa 500g edestä kaulintamassaa (+ koristeet) ja siinähä sitä oltiinkin. Vanhat ystävät pitkän ajan jälkeen.

Maiskis, maittavaa viikonalkua !