keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Marenkinen kriikunakakku



Aikoja sitten innostuimme kotona massiiviseen leipomishuumaan ja vietimmekin kokonaisen viikonlopun leipoen kaikkea uutta ja herkullista! Kun meille kärrättiin omenoita omaa omenahilloa varten samalla tuotiin muutama litra kriikunoita. No aivan, sama reaktio! Mitä ihmeen kriikunoita? Kriikuna on luumun alalaji ja melko samantyylinen ulkomuotokin näillä on. Omat olivat ehkä hieman kellertävämpiä kuin luumut. Kriikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisen kunnon pakkausyön jälkeen. Itse en oikein välitä hirveän happamista ja kitkeristä syötävistä, mutta seuraavaan reseptiin ne tulivat kuin tilauksesta! Tarkoituksena on siis saada tehtyä marenkinen luumukakku, tai oikeastaan kriikunakakku.
Aina on pelottanut kokeilla tätä marengin tekoa, mutta sehän onnistui aivan loistavasti! Aivan varmasti tulee tehtyä muuten tätä kakkua useamminkin. Vielä kun oli yön yli asettunut.. sanat eivät riitä kuvaamaan miten taivaallista se oli.


                    Marenkinen kriikunakakku  (halkaisijaltaan 24cm vuoka)

150 g                 voita
2                        munankeltuaista 
1                        muna
1 dl                    sokeria
2½ dl                 jauhoja
1 tl                     leivinjauhetta 
5 dl                    kivettömiä, paloiksi pilkottuja kriikunoita/luumuja


Hmm.. erikoisen näköinen taikina


  • Kuumenna uuni 175 asteeseen
  • Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24cm vuoka 
  • Sulata voi ja anna sen jäähtyä
  • Vatkaa keltuaiset, kokonainen kananmuna ja sokeri kuohkeaksi
  • Kääntele joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe
  • Kaada seos vuokaan ja levitä kriikunat päälle 





                         Marenki

2                       valkuaista
1½ dl                sokeria
½ dl                  jauhettua mantelia
½ dl                  mantelilastuja



  • Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi
  • Lisää sokeri vähän kerrallaan ja jatka samalla vatkaamista
  • Kääntele joukkoon mantelijauhe
  • Päällystä kakku marengilla 
  • Jätä hieman tyhjää kakkuvuoan sisäreunaan, muuten marenki tarttuu vuokaan
  • Koristele mantelilastuilla
  • Paista uunin alaosassa n. 50 minuuttia
  • Anna jäähtyä ja nauti! 







Täytyy nyt kyllä sanoa, etten ikinä noin maittavaa kakkua ole tehnyt.. Marengin makeus sai kaverin vähän kirpeämmästä kriikunasta.  

Tuokaa mulle kriikunoita niin pääsen jälleen tekemään, nam! 




2 kommenttia:

  1. Njam! Hyvännäkönen leipomus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ainoastaan näköinen, myöskin herkullisen makuinen! :)
      Kiitoksia! :)

      Poista