sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Wienerpitko

Sormet syyhyää kun ei pitkään aikaan ole leiponut mitään! Pitipä siis yksi kaunis vapaapäivä kokeilla wienerpitkon tekemistä pahimpaan makeanhimoon. Käytä wienertaikinaan kylmiä aineksia. Pää aina täynnä mitä hauskempia ideoita, mitä tahtoisi toteuttaa mutta millon sitä kerkeisi, tai kuka sen rahottaisi. Huaah, miten usein sitä saisi edes leipoa? On tullut kotoa jo aikalailla kommenttia, että nyt saa riittää. Pyhpah sanon minä. Minähän leivon just mitä tykkään ja millon tykkään. Mites teillä, onko tullut kotona jo stoppi vastaan?



         Wienerpitko (1 iso)



          Taikina
2½ dl           kylmää maitoa
35g               hiivaa (n. 2 rkl)
1                    muna
½ dl               sokeria
1tl                  suolaa
2tl                  kardemummaa
50g                voisulaa
7½ dl             vehnäjauhoja

           Kaavilointiin
200g               voita
           Täyte
n. 200g          paiston kestävää marmeladia
2rkl               kanelisokeria

           Voiteluun
Muna


  • Liuota hiiva kylmään maitoon
  • Lisää muna, sokeri ja mausteet sekä sulatettu, jäähdytetty rasva
  • Lisää jauhot ja sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa
  • Anna taikinan levähtää 15 minuuttia jääkaapissa
  • Kauli taikina jauhotetulla alustalla 1,5cm paksuiseksi neliöksi
  • Levitä kylmä, hieman pehmennyt rasva neliön keskelle kulmittain
  • Käännä kulmat levyn keskelle
  • Harjaa jauhot pois ja painele levyä kevyesti kaulimella
  • Kauli paketti suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taita kolminkerroin
  • Käännä pakettia 90 astetta ja kauli taas suorakaiteen
  • Toista kääntäminen ja kauliminen kolmesti
  • Anna taikinan levähtää kaulimiskertojen välillä ja lopuksi jääkaapissa n. 15 minuuttia
  • Kauli taikina 1 sentin paksuiseksi suorakaiteeksi
  • Levitä päälle marmeladia ja kanelisokeria 
  • Kääri levy rullaksi
  • Leikkaa käärön pintaan saksilla viillot,  älä leikkaa pohjaan asti
  • Käännä käärön pää siten, että kierteet ovat päällä
  • Käännä joka toinen viilto vasemmalle,  joka toinen oikealle
  • Käännä viimeinen pala ensimmäisen tapaan käärön alle, jotta kierteet tulevat esiin
  • Kohota pitkoa noin 15 minuuttia 
  • Voitele munalla ja paista 225 asteisen uunin alaosassa n. 20 minuuttia



Ihanaa kevään odotusta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti