keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Hampurilaissämpylät ja lohkoperunat

Yleisön pyynnöstä (kotiväen), tehtiin tuossa muutama viikko sitten suolaista sapuskaa vihdoin. Ei nyt sillä ettei me oikeata ruokaa syötäisi, mutta harvemmin itse tekee kummempia ruokia kotona joihin todella panostaisi. Tämän aika kuitenkin koitti nyt! Omatekemät hampparit on aikalailla yleistyneet meidän viikonloppumenuihin, mutta itse en voi sietää kauppojen valmishampparisämpylöitä. Jotenkin aivan tajuttoman pahoja. Päätimpä siis kokeilla pyörräyttää omat sämpylät ja ihan tositositositosi hyviä tuli! Aivan varmasti menisi myös suoraan uunista tulleina, pienen voinokareen kanssa, namskis!



           Hampurilaissämpylät  (8kpl)


2,5dl         vettä
4rkl          maitoa
2tl             kuivahiivaa
2rkl          sokeria
8dl            vehnäjauhoja
1,5tl          suolaa
2rkl          pehmeää voita
1               muna

        Voiteluun
1              muna
(seesaminsiemeniä)

  • Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri
  • Jätä seisomaan 5 minuutiksi
  • Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon
  • Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon
  • Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi
  • Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy
  • Kelmuta taikinakulho ja kohota noin 1-2 tuntia,  kunnes se on melkein kaksinkertainen
  • Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle
  • Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä pellille
  • Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia
  • Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen
  • Voitele sämpylät munalla ja paista 10-15 minuuttia

          Lohkoperunat

n. 1 kg       perunoita 
1dl             oliiviöljyä
                   Valkosipulin kynsiä
                   Timjamia
                   Suolaa 
                   Pippuria


  • Kuumenna uuni 200 asteeseen
  • Harjaa perunat huolella ja leikkaa ne lohkoiksi
  • Huuhtele lohkot kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä
  • Kaada öljy uunivuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun uunipellille
  • Lisää perunat ja kääntele ne öljyssä 
  • Käännä perunat ylöspäin kuin veneet ja ripottele päälle suolaa ja pippuria
  • Lisää myös haluamasi verran valkosipulin kynsiä sekä timjamia
  • Paista uunissa 45 minuuttia, tai kun perunat ovat pehmeitä sisältä ja päältä kullanruskea


Aurinkoista loppuviikkoa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti